Zadnjih dana Rugovo se suočava sa veoma teškim vremenskim uslovima koje su uticale I na snabdevanje električnom energijom za potrošače tog dela. Ove je pošto energetska mreža u dužini od 89 km koja napaja ovaj deo prolazi takoreći kompletno preko Prokletija.

Intervenisanje u slučaju kvara u mreži tamo je veoma izazovno naročito tokom zime, imajući u vidu oštri planiski teren, gde gustina snega dostiže do 1m. Ovo veoma otežava intervenisanje pošto naše ekipe ne mogu da prodru sa mašinerijom do kvara, nego treba pešice da inspektiraju celu dužinu linije I nose materijal fizički. Tako I saniranje kvarova oduzima više vremena nego u mestima gde su linije lako pristupačne.                                                                        

Uprkos poteškoćama na terenu I oštre zime, KEDS je poslao destak timova iz celog Kosova da bi sanirali što brže svaki kvar koji se pojavio tamo. Snabdevanje je uradjeno sa poteškoćama, ali nijedan potrošač nije ostao bez energije za 40 dana zaredom, kako tvrde mediji.

Nasledjena mreža u Rugovu tokom godina je održavana, pojačavana I remontovana. Čak u prvim godinama operiranja, KEDS je odmah uradio rehabilitaciju svih trafoa, kao I dodao njihov broj tamo gde je to bilo potrebno.

Krajem prošle godine, videvši tešku situaciju operiranja KEDS je zajedno sa Opštinom Peć ujedinili su snage da bi izgradili kompletno novu liniju Srednjeg Napona, koja će u najvećom delu biti podzemna. Troškovi ove investicije dostižu iznad 2 miliona eura.

Ona je počela da se izgradjuje krajem prošle godine I ove godine je predvidjeno da se završi jedan dobar deo toga.

Sa završetkom ove investicije, očekuje se da spoljni faktor, kao vremenski uslovi ili oni od terena imaju minimalan uticaj ili da uopšte ne utiču.

Ovo je poverljiva činjenica, kada se ima u vidu činjenica da tu gde je investirao KEDS, nema više problema u električnoj mreži. To se desilo u stotinu lokaliteta Kosova, obuhvatajući stotine hiljade potrošača.

Pogled na ekipe KEDS tokom intervenisanja u Rugovu: https://www.youtube.com/watch?v=s8QCpQ0DRuk