Još od početka njegovog poslovanja na Kosovu, doprinos KEDS i KESCO za kosovsko društvo nije stalo nijednom. Medju mnogim aktivnostima ovog stuba su i edukativno-obrazovni procesi na Kosovu.

Vratili smo se u gimnaziji “Braća Frašeri” u Dečanu, gde je pre tri godine KEDS poklonio 25 kompjutera za potrebe 1000 učenika škole. U kabinetu tehnologije koji je stvoren tada, sreli smo Alketu, Škodrana i Timu, učenike ove škole, koji su radili na nekoliko školskih projekata.

Učenici i osoblje škole sada razvijaju nastavu imajući pristup u mnogim programima i najnovijim informacijama koje se dešavaju svuda po svetu.

Za Alketu, učenicu XII razreda, ništa ne bi bilo moguće bez pomoći kompjutera, za šta ona srdačno zahvaljuje KEDS-u na ovoj donaciji.

“Čas tehnologije je moj najomiljeniji čas, jer preko kompjutera učim mnogo novih stvari. Ovde smo naučili programe Word, Excel, PowerPoint, programi koji nam pomažu da razvijemo mnoge zadatke. Tako smo preko programa Excel dobili mnoge statistike u vezi sa pandemijom Covid 19 u našem gradu, koji je bio jedan dobrovoljan projekat gde smo preko grafike i tabela imali podatke za slučajeve sa pandemijom”, završava učenica Alketa.   

Svedoci smo jednog uspešnog rada i veoma smo radosni što sada naša deca razvijaju mnogo nastavu i ne samo u predmetu tehnologije, ali i u drugim nastavnim predmetima, zahvaljujući stvaranju ovog kabineta od KEDS 2018 godine.

Kompjuteri su funkcionalni i upotrebljivi za mnoge programe koje primenjuju učenici i u svakodnevnom životu, kaže Haki Hulaj, Nastavnik Tehnoloških Nauka.

Profesor se priseća da pre donacije od KEDS, škola je imala samo jedan kompjuter i brojila je oko 1000 učenika i bilo je nemoguće pristup na njemu.    

Drugi učenik, Škodran Kasumaj, misli da je ova tehnologija mnogo pomogla tokom ove tri godine.

Nastavu koju razvijamo uz pomoć kompjutera je mnogo efikasnija i profitabilna u nastavnom planu i programu. Verujem da će nam ova iskustva mnogo pomoći i u budućnosti tokom studiranja, izrazio je Kasumaj.   

Programe koje su naučili ovde za učenicu XII razreda, Time Bajraktari, pomogli su im mnogo u radu na prezentaciji mnogih nastavnih predmeta.  

Da bi bili u korak sa vremenom danas treba da imaš i razvijenu tehnologiju, i ovo zahvaljujući KEDS-u to imamo. Naša škola svakog dana ima nove projekte što za nas su veoma korisni. Jedan od njih je i prkasa koju razvijamo u kabinetu tehnologije. Ovde smo mi počeli od nule, sve smo naučili u ovom kabinetu, još od početka tehnologije do današnjih dana nama su ova znanja veoma pomogla. Program PowerPoint mi je mnogo pomogao da uradim prezentacije u visokim nivoima i u mnogim drugim nastavnim predmetima, rekao je Bajraktari.

Nastavili smo put prema OSNŠ “Drenica” iz Srbice, ogranak u Morini. Došli smo ovde skoro tri godine nakon stvaranje ove biblioteke sa poklonjenim knjigama dobrovoljno od radnika KEDS.

U razredu blizu biblioteke učenici VII razreda su držali čas albanskog jezika, komentirali su školsku lektiru. Svaki od njih je imao po jednu knjigu uzetu iz ove biblioteke.

Blendi, učenik VII razreda je redovan u biblioteci i samo ove godine on je pročitao četri knjige iz ove biblioteke. Blendi je bio čitajući “ Pećina Pirata” od Petro Marko i bio je veoma radostan što ove knjige nalazi u školskoj biblioteci i nema potrebe da ih kupuje.

Takodje radosna je bila i Dielza, koja nema problema da pronadje knjige za školsku lektiru, ali tu ona nalazi i mnoge druge knjige koje se njoj mnogo svidjaju.

Ovde dolazimo često sa drugaricama da bi prelistali i ostale knjige, osim lektire, naročito one ilustrovane mi se mnogo svidjaju. Zahvaljujemo mnogo svima onima koji su nam doneli ove knjige, kaže Dielza Hoti, učenica ove škola.

U junu 2018 godina KEDS je sakupio oko 1000 knjiga za stvaranje biblioteka ovde u Morini i u Rezniku kod Vučitrna i danas smo svedoci koliko su pomogli učenicima ove knjige.

Direktor škole, Gezim Gaši, rekao je da su učenici čitali knjige redovno, naročito školske lektire koje su imali u planu i programu i nisu imali potrebu da ih kupuju.

Biblioteka se redovno posećuje od učenika i oni su veoma zadovoljni za knjige koje se nalaze ovde. Zahvaljujući još jednom nadam se da ćemo nastaviti i sa drugim projektima, kaže Gaši.

Ovo nisu jedine aktivnosti koje je KEDS i njegovi radnici učinili za škole. KEDS je stvorio i 7 laboratorija informatike u 7 škola širom Kosova i održao kurseve o štednji električne energije za mnoge učenike osnovnih škola i mnoge druge aktivnosti da bi pomogli u podizanju kvaliteta obrazovanja.