Samo u poslednjoj nedelji novembra, KEDS/KSCO je uvezao 4 miliona evra struje. Koliko su cene porasle govori podatak da je, ako uporedimo sa celim novembrom 2020. godine, uvoz struje bio 2,3 miliona evra. Tako je ove godine uvoz od jedne nedelje koštao 4 miliona, dok je pre dve godine koštao oko 500 hiljada evra nedeljno ili 8 puta manje.

To se desilo nakon što su cene energenata na međunarodnim tržištima znatno porasle u poslednjih nedelju dana. Za energiju u vršnom vremenu, sa oko 250 evra po megavat satu dostigli su 475 evra po megavat satu, što je skoro duplo više u poređenju sa nedeljama ranije.

Ovakvi brojevi povećavaju nepredvidljivost i produbljuju vanrednu situaciju u kojoj se elektroenergetski sistem Kosova nalazi već više od godinu dana, krizi uvezenu iz inostranstva, koja je najviše pogodila Evropu.

Jedino rešenje u ovim okolnostima ostaje da se što više uštedi struja, kako bi se što manje osetili efekti uvoza. Kosovo proizvodi do 800 MWh, dok je krajem novembra potražnja kontinuirano dostigla preko 1000 MWh. Dakle, od sada nam je potrebno mnogo uvoza da pokrijemo jaz između proizvodnje i potrošnje.

KEDS/KSCO je konstantno posvećen angažovanju potrošača kroz kampanje i sastanke sa različitim akterima, kako mogu da uštede, uključujući potrošače u domaćinstvima, škole, tržne centre, industriju, male prodavnice, gastronomiju i razne institucije.

Međutim, efekti bi trebalo da budu veći jer je, osim poskupljenja na međunarodnim berzama, potrošnja u poslednjoj nedelji novembra povećana u odnosu na isti period prošle godine.

Dakle, i pored nebrojenih kampanji štednje i subvencija vlade za podsticanje štednje, u poslednjoj nedelji, kada je vreme zahladnelo, videlo se da nema smanjenja, već povećanja potrošnje u odnosu na kraj novembra 2021. godine. Povećanje može biti i veće daljim padom temperatura, jer je značajan deo građana izabrao grejanje na struju kao alternativu. To se dešava i pored toga što je poznato da je grejanje na struju jedan od najvećih izazova.

Međutim, uprkos brojnim poteškoćama i stalnim preprekama koje imamo na tom putu, trudimo se da damo sve od sebe, iako se naše finansije iscrpljuju trendom rasta uvoznih cena na međunarodnim tržištima.