KEDS nastavlja sa implementacijom projekata širom Kosova. Konačno je završen projekat eliminisanja stare električne mreže i postavljanja nove mreže u selu Gurbardh kod Mališeva.

Korab Zymeri- inženjer u KEDS-u i nadzornik ovog projekta, govori o poteškoćama koje su meštani ovog sela imali u snabdevanju električnom energijom i o stabilnosti u snabdevanju i sigurnosti koju nudi nova energetska mreža.

“Mreža je bila zastarela! Ona se prostirala duž planina i na livadama meštana, što je uzrokovalo poteškoće ekipama KEDS-a za oržavanje zbog otežanog pristupa mašinama“, kaže on.

On ističe da je nova mreža već postavljena duž glavnog puta u selu Gurbardh, dodajući da „postavljanjem ove mreže naši potrošači imaju sigurnost i stabilno snabdevanje električnom energijom”.

Qazim Berisha, meštanin ovog sela, zahvaljuje se KEDS-u za postavljanju nove električne mreže, prisećajući se pre da je pre nekoliko decenija sam finansirao deo električne mreže do kuće u kojoj živi.

„Veoma smo zadovoljni novom električnom mrežom. Ovo je divan posao, i pre svega, posao visokih standarda. Dugo sam radio na Zapadu i znam tačno kako se posao radi po standardima. Ova mreža je  upravo takav posao“, rekao je on.

 

Projekat Gurbardhi se poklapa sa postavljanjem više od tri stotine stubova srednjeg i niskog napona, blizu 240 ormara, četiri transformatora i dva trafo stuba. Projekat ima vrednost od skoro 350.000 evra i više od 1.000 stanovnika već ima koristi od njega.

U okviru ovog lota nastavljaju se radovi na dalekovodu 10(20) kV Miruša, od kojeg će imati koristi određeni broj potrošača.